В Италия има едва 7640 паркоместа за над 700 000 камиони

Със само 158 зони за паркиране и сервиз, осигуряващи общо 7640 паркоместа за около 718 000 тежкотоварни превозни средства, работещи в страната, в Италия се отчита сериозен недостиг на безопасни зони за паркиране на камиони.

Липсата на безопасни зони за паркиране често кара шофьорите да паркират в опасни или незаконни зони, което застрашава тяхната безопасност, товарите и обществото като цяло.
Италия е изправена пред сериозен недостиг на безопасни паркинги за тежкотоварни превозни средства, което прави и без това трудния живот на шофьорите на камиони още по-предизвикателен. Проблемът е толкова тревожен, че отблъсква младите хора от професията, се казва в мартенския брой на месечното списание Uomini e Trasporti, издание за италианския транспорт.
Според статията в Италия има само 158 зони за паркиране и за спиране на тежкотоварни автомобили, осигуряващи общо 7640 паркоместа. В страната обаче работят приблизително 718 000 камиони, което означава, че на всеки 94 камиона има само едно паркомясто.
Това съотношение очевидно е недостатъчно, за да отговори на нуждите на големия брой тежкотоварни автомобили по пътищата, и излага шофьорите на риск да паркират в опасни или незаконни зони.
Освен това, само 2482 от 7640-те паркоместа се считат за безопасни и сигурни, което означава, че има едва едно безопасно паркомясто на всеки 289 камиони и автобуси по пътищата в Италия, подчертава списанието.
Тази липса на безопасни зони за паркиране може да има сериозно отражение върху сигурността на шофьорите и техния товар. Това утежнява и без това тежките условия на труд на шофьорите на тежкотоварни автомобили, както и обезсърчава младите хора да навлязат в професията.
Ситуацията в Италия не е уникална. В доклада се споменава, че по-малко от 3% от местата за паркиране на тежкотоварни автомобили в Европа са разположени в защитени зони за паркиране, което е тревожна статистика за шофьорите и транспортната индустрия като цяло.
Европейският съюз наскоро отпусна 100 милиона евро за съфинансиране на проекти, насочени към подобряване на безопасността и качеството на съществуващите зони за паркиране на тежкотоварни автомобили, което е поне един положителен знак, когато става въпрос за справянето с този проблем.

 

Източник: https://www.kamioni.bg/bg/menu/10/post/30868/V-Italiq-ima-edva-7640-parkomesta-za-nad-700-000-kamioni?page=