Сърбия ще въведе нови пътни такси за камиони над 12 тона

Горан Весич, министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия, обяви, че ще бъдат въведени нови такси за камиони над 12 тона.

Таксите ще се прилагат за пътищата от категория А и В, а със събраните средства ще се финансират ремонтите и поддръжката им. Тази мярка следва да насърчи превозвачите да използват магистралите в страната.
По време на своя изява на бизнес форум в Копаоник, Весич е казал пред присъстващите, че е необходимо да се въведе такса, която ще осигури средства за поддръжка:
„Има проблем с поддръжката на пътищата от категории А и В в Сърбия, които са унищожени най-вече от камионите, които ги използват, за да избегнат плащането на пътни такси по магистралата. Ще въведем задължителното плащане на такси за камиони над 12 тона по тези пътища“, е заявил министърът.
Съобщава се, че Весич е добавил, че ще има глоба за всеки допълнителен килограм над допустимата максимална маса на всеки камион. Ще бъде публикувана и карта на маршрутите за автомобили за работа, за да се избегнат щетите за местните пътища.
Министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата казва, че се очаква мярката да генерира между и 60 и 70 милиона евро годишно.

 

Източник: https://www.kamioni.bg/bg/menu/10/post/30897/Syrbiq-shte-vyvede-novi-pytni-taksi-za-kamioni-nad-12-tona?page=