Швейцария ще намалява максималната скорост на магистрала за камиони до 70 км/ч

Швейцарският парламент обмисля предложение за намаляване на ограничението за максималната скорост за тежкотоварни автомобили по магистрали и селски пътища до 70 км/ч.

Целта е да се намалят въглеродните емисии и да се насърчи преминаването към по-екологичен транспорт.

Швейцарският парламент, известен като Националния съвет, ще гласува предложението за намаляване на ограниченията за скоростта за тежкотоварни автомобили по магистралите и селските пътища от 80 км/ч на 70 км/ч, съобщават германски транспортни медии.

Преди това дори е имало планове максималната скорост да бъде намалена до 60 км/ч. В момента средната скорост на камионите, движещи се по швейцарските магистрали, е около 90 км/ч.

Екологичната организация Alpeninitiative, която настоява за въвеждането на промяната, твърди, че намаляването на ограничението за максимална скорост за тежкотоварни автомобили ще помогне за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с над 100 000 тона годишно и ще намали нивата на изгорели газове и прахови частици с 8 процента.

Джанго Бетчарт, директор на Alpeninitiative, каза пред DVZ, че предложението ще бъде посрещнато с известна съпротива в парламента и че ще бъде предизвикателство да се осигури мнозинството от гласовете в полза намаляване ограничението на скоростта.

Гласуването на предложението все още не е насрочено и процедурата може да отнеме до две години, преди да се вземе решение.

 

Източник: https://www.kamioni.bg/bg/menu/10/post/30942/Shvejcariq-shte-namalqva-maksimalnata-skorost-na-magistrala-za-kamioni-do-70-km-ch?page=