Петролът се насочва към второ поредно седмично поскъпване

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък, след като възходящите настроения относно китайското търсене и потенциалните прекъсвания на доставките в Близкия изток бяха смекчени от несигурността около икономическите данни от САЩ, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време днес сортът Брент поевтиня с 0,14 долара, или 0,18%, до 79,13 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,06 долара, или 0,08%, до 74,31 долара за барел. Цените на двата сорта се повишиха съответно с 6% и 8% тази седмица.

Сега пазарите очакват данните за инфлацията в САЩ и произтичащото от това въздействие върху щатския долар.

„Пазарът може да запази възстановяването си, ако днешният доклад за инфлацията в САЩ предложи положителни сигнали на пазарите, че тя се е охладила допълнително“, каза Тина Тенг, анализатор в CMC Markets в Окланд.

„Разочароващите данни може отново да предизвикат опасения относно политиката на Фед и да ограничат печалбите“, добави тя.

Цените се повишиха тази седмица заради оптимизма около икономическото възстановяване на Китай. Производствената активност в Китай се повиши през март с по-бавни темпове в сравнение с рекордно нарастване през февруари, но все пак надмина очакванията на икономистите в проучването на Ройтерс.

Индустриалната активност в Китай се превърна в ключов фактор за цените на петрола през последните седмици след прекратяването на ограниченията, свързани с коронавируса, и на фона на по-слабото глобално търсене.

Цените на петрола се очаква да запишат втора поредна седмица на печалби, след като най-големият банков фалит след финансовата криза от 2008 г. изплаши търговците и разбуни пазарите. Притесненията за пълна глобална банкова криза намаляха, след като две банки в САЩ и Европа бяха спасени.

Междувременно Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са паднали неочаквано през седмицата до 24 март до двегодишно дъно.

 

Източник: https://manager.bg/%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/petrolat-se-nasochva-kam-vtoro-poredno-sedmichno-poskapvane